Tekst og fotos: Jens Mathiasen

Lange rækker af granitblokke står skulder ved skulder og bærer de røde tonstunge teglstensvægge på Bidstrup Gods’ avlsbygninger.

Det har de gjort siden bygningerne blev opført i midten af 1700-tallet. Stenene stammer fra nedbrudte kirker på Djursland.

– Pesten hærgede i 1700-tallet, og dengang blev hele landsbyer affolket og kirkerne blev forladt. Derfor genbrugte man byggematerialer fra kirkerne. Man brugte kirkerne som stenbrud. Det hele var jo alligevel forladt på grund af pesten, siger Geert de Lichtenberg.

– Så når du kigger på fundamentet på de røde bygninger, så ser du stenblokke som tidligere har siddet i kirker på Djursland, fortæller han og sender blikket langs fundamentet på bygningerne.

Nedbrudte kirker på Djursland

Granitblokkene blev i sin tid indkøbt hos Clausholm Slot syd for Randers.

Der blev indkøbt omkring 1800 granitkvadersten, som tidligere har været en delaf kirker på Djursland.

– Antallet kender vi med sikkerhed, for vi har de originale fakturaer fra 1700-tallet liggende, fortæller godsejer Geert de Lichtenberg.

Nogle af stenene er specielle. Der er svaj på nogle af dem. Det tyder på, at de har indgået i buer eller andet.

– Vi har også fundet sten med forskellige udskæringer i. Men man har vendt dem sådan, at det ikke ligner genbrug. Den plane side er synlig fra gården, siger han.

Fundamentet på de røde længer består af granitblokke, som stammer fra nedbrudte landsbykirker på Djursland.

Avlsbygninger

Selve gårdanlægget er konstrueret i midten af 1700-tallet.

– Det er virkeligt tegnet stramt op. Designet er skabt i 1750’erne. Det er i den stil, der kaldes jysk barok. Det er en variant af barokken.

På Bidstrup Gods tog man udgangspunkt i bygninger, som var der i forvejen.

– Der var nemlig den store lade dernede for enden. Den ligger parallelt med hovedbygningen. Laden er en meget gammel bygning fra 1590, fortæller han.

– Derudover tog man udgangspunkt i den hvide hovedbygning. Så forbandt man hovedbygningen og laden med to gange to røde sidelænger. Så fik man de tre stramme gårdrum. De røde sidelænger med kirkefundamentet er opført i midten af 1700’tallet, siger godsejeren.

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #55

Læs andre artikler inden for For Landmanden