Af Jens Mathiasen

To store selskaber er gået i tæt samarbejde med det dansk-canadiske selskab Steeper Energy.

Det er svenske Södra og norske Statkraft, som har investeret millioner i et nyt demonstrationsanlæg i Norge.

Anlægget skal producere biobrændstof baseret på Steeper Energys teknologi.

Den samlede investering løber op i omkring 400 millioner danske kroner. Investeringen sker igennem det fælles joint venture-selskab Silva Green Fuel A/S, fremgår det af en pressemeddelelse fra Södra.

Anlæg i Norge

Demonstrationsanlægget er placeret i Tofte i Norge. Det forventes at være klar til drift i løbet af kort tid. Kapaciteten bliver omkring 4000 liter flydende grønt brændstof pr. dag. Brændstoffet vil blive produceret af flis og affaldstræ fra skovbruget og savværksindustrien.

– Det er en vigtig beslutning. Skoven har et enormt potentiale, når det handler om at finde nye og bæredygtige løsninger på produkter, som tidligere var baseret på fossile råmaterialer.

– Södra har stor faglig viden om skov og om teknologier til at frembringe højkvalitets-produkter fra skovens råmaterialer. Statkraft har specialiseret sig i energi. Det er en meget stærk kombination, oplyser Catrin Gustavsson i en pressemeddelelse. Catrin Gustavsson er ansvarlig for innovation og nye forretningsområder hos Södra.

Første skridt i proces

Demonstrationsanlægget er første skridt imod et egentlig kommercielt fuldskala-anlæg. Det vil blive næste step, oplyser Södra.

– Med et kommercielt anlæg kan vi i fremtiden producere store mængder biobrændstof. Det her er endnu et skridt fremad mod målet om en fossilfri fremtid, siger Christen Grønvold-Hansen, der er projektansvarlig hos Södra.

Södra er et medlemsejet selskab med mere end 50.000 svenske skovejere som medlemmer.

Statkraft er et af de større internationale vandkraftselskaber. Det er den største leverandør af vedvarende energi i Europa, og har 3800 medarbejdere i 16 forskellige lande.

Södra og Statkraft grundlagde joint venture-selskabet Silva Green Fuel A/S i 2015. ● Statkraft ejer 51 procent og Södra 49 procent af selskabet. ● Selskabet har investeret cirka 400 millioner kroner i at opføre det første demonstrationsanlæg i verden, som

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #61

Læs andre artikler inden for Skovpolitik