Tekst og foto: Jens Mathiasen

Per Juul Larsen dyrker ikke kun løv- og nåletræ. En lille lund med helt unge egetræer fortæller en historie om noget mere eksotisk.

Egene er plantet på stor afstand, og jorden imellem dem er holdt sort. Per Juul Larsen håber, at han med tiden kan finde trøfler på egenes rødder.

– Historien er den, at vi fik et par trøffelpodede træer med hjem fra Frankrig efter en ferie, siger han.

Et par år senere besluttede han sammen med en ven at etablere en lille lund med trøffel-ege.

– Jeg ved absolut ikke noget om det,der foregår under jorden. Jeg har derfor lavet en aftale med min gode ven om, at han er ansvarlig for det, der sker under jorden – og så tager jeg mig af det over jorden, nemlig træerne, siger Per Juul Larsen.

Egene blev plantet for seks til syv sæsoner siden. Indtil videre lader første høst vente på sig. –

Vi har endnu ikke høstet en trøffel, men det burde kunne lade sig gøre her ved seks til syv års-alderen, siger Per Juul Larsen.

Trøfler i Danmark

Per Juul Larsen købte egetræerne i området nord for Marseille i Frankrig. Området er tørt og præget af dårlig jord. Mendet er netop i det område, at trøffelplantagerne er meget udbredte.

– Franskmændene morede sig over, at vi planlagde at plante dem i Danmark. Måske får de ret. Det vil tiden vise, siger han og gør samtidig opmærksom på, at det blot er tænkt som et sjovt forsøg.

– Jeg har ingen forhåbninger om, at jeg kan hente en ekstra pension, siger Per Juul Larsen og smiler.

Træerne hos Per Juul Larsen er podet med den svamp, der udvikler de kendte trøfler. Trøfler er svampens frugtlegeme, som dannes under jorden.

Ifølge skovejeren har der tidligere været udført forsøg med dyrkning af trøfler på dansk jord.

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #71

Læs andre artikler inden for Skovdyrkning