Ramsløg (Allium ursinum) er en naturlig skovplante i det meste af Danmark. Og den er ikke kun en smuk grøn bunddækkeplante i lyse skove på muldbund – de unge blade er velsmagende i mad og meget rige på C-vitamin, faktisk mere end 10 gange så meget som citroner. Den indeholder også stoffer, der er med til at styrke immunforsvaret. Den bruges i mange lande som grøntsag, og den har rigtig mange kvaliteter.

Der går mange historier om ramsløgets historie i Danmark. En går på, at en stor forekomst i Risskov ved Århus stammer fra spanske soldater i 1808. Samme forekomst tilskrives tyske soldater under Treårskrigen 1848-50.

Disse historier skyldes formodentlig plantens helt usædvanlige konkurrencekraft, der betyder, at den, hvor den trives godt, ofte vil dominere skovbunden fuldstændig.

Et faktum er imidlertid, at ramsløg har groet naturligt i Danmark siden forhistorisk tid, og at dens pollen er fundet i kulturlag fra stenalderen, knyttet til den tidlige bondekultur, og formodentlig også dengang anvendt som en grøntsag.

Navnet ramsløg mener at stamme fra, at planten har en meget ram lugt af hvidløg, der i forårstiden kan være ganske påtrængende. Navnet indgår i en del stednavne, således bl.a. Ramsing ved Skive, Ramsdal ved Mariager, Ramskov ved Holstebro og Brande, og Ramshøj på Langeland. Ja, Skovdyrkerne havde for et par årtier siden idet sydlige Jylland en skovrider, der hed Kjeld Ramsing.

Ifølge Rostrups Flora er ramsløget ”ikke almindelig, men findes i mængde, hvor den forekommer”. Den vokser i hele landet, dog er den sjælden i Vestjylland og nord for Limfjorden. Ved plukning: Pas på, at du ikke forveksler den med liljekonval, som er ret giftig.

Plant den ud i din skov

Hvis du ikke er bange for hvidløgslugten, og hvis du kunne få lyst til at indføre ramsløget som en nyttig bunddækkeplante i din skov, så er det ikke vanskeligt. Det eneste, du skal gøre, er at finde et sted, hvor den gror naturligt, bede om tilladelse til at grave et antal løg op og sætte dem ud i din skov – helst, hvor du har en muldet bund i let skygge under eg eller andre lystræer eller lyse buske. Det kan fint gøres her i foråret. Der kan også købes frø, som sås i potter eller direkte på voksestedet.

Ramsløget vil passe sig selv og sprede sig hurtigt i de kommende år – afhængig af jordbund og fugtighedsforhold. Du kan høste af den allerede år 2 eller 3. Under ideelle forhold breder den sig rigtig hurtigt. Herligt!


Ramsløgspesto

Du skal bruge 20 blade ramsløg, 1 bundt bredbladet persille, 30 g frisk brød uden skorpe, 50 g hasselnødder, 2 dl koldpresset raps- eller olivenolie, havsalt, friskkværnet peber og lidt honning.

Krydderurterne skylles, tørres af for væde og plukkes i grove stykker. Ramsløg, persille, brød, nødder og olie blendes til en grov dip, der smages til med salt, peber og honning. Pestoen er god til bagte rodfrugter, kartofler, stegt fisk, kød og fjerkræ.
Fra Claus Meyers Almanak


Per Hilbert/phi@skovdyrkerne.dk

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #33

Læs andre artikler inden for Skovdyrkning