Danmarks længste vikingetræbro står nu klar i Vestskoven ved Albertslund.

Projektet har været undervejs siden 2017. Broen er bygget med gammelt værktøj og teknikker fra vikingetiden, og den forbinder nu Vikingelandsbyen og Kroppedal Museum.

Der er brugt tusindvis af arbejdstimer og egetømmer i solide mængder. Træet har Skovdyrkernes skovfoged Jens Rasmussen leveret.

– Der er brugt ret store mængder egetræ. Vi har leveret omkring 350 kubikmeter i alt. Det er eg, som jeg har fundet og solgt for skovdyrker-medlemmer på Lolland og Falster, siger Jens Rasmussen.

Specielle krav

Skovfogeden forklarer, at det har været et spændende og specielt projekt. Egetræet er leveret fra 2017 og henover flere år.

– Der skulle bruges træ i forskellige diametre. Det var fra 35 og helt op til 80- 90 centimeter. Derudover var det et krav,at der ikke måtte være for store knaster i træet, siger Jens Rasmussen. Han har nydt at arbejde med projektet.

– Det er sjovt og spændende at arbejde med sådan et projekt. Men det kræver, at man kender sine skovdyrker-medlemmer godt, så man ved, hvor de rigtige bevoksninger står, siger Jens Rasmussen.

Sådan ser den 140 meter lange vikingebro ud. Foto: Klaus Mejer Mynzberg

Stort projekt

Projektet er blevet til som et samarbejde imellem Vikingelandsbyen i Albertslund Kommune og Kroppedal Museum i HøjeTaastrup kommune.

– Vikingebroen er en del af en 700 meter lang vejstrækning, som vi har rekonstrueret, som den så ud i vikingetiden. Vejen og broen forbinder nu Vikingelandsbyen og Kroppedal Museum, siger Klaus Mejer Mynzberg, som har været leder af projektet.

Han fortæller, at selve broen er 140 meter lang, og den har krævet mange arbejdstimer.

– Vi har haft tre fuldtidstømrere i gang i tre år. Derudover har vi fået god hjælp af mange frivillige. Størstedelen af træet er hugget til med økser rekonstrueret fra vikingetiden. Det har været et stort og ambitiøst projekt, hvor vi har lært meget, siger Klaus Mejer Mynzberg.

Egetræ var vikingernes foretrukne træart.

– Vikingerne havde øje for egetræets mange styrker. Men faktisk viser forskningen, at der kun var to til tre procent skov i Danmark i vikingetiden. Det var simpelthen fordi, at træ var et meget eftertragtet materiale til skibe, huse, brænde med mere, lyder det fra Klaus Mejer Mynzberg.

Størstedelen af træet er hugget til med gamle redskaber og teknikker fra vikingetiden. Økser har været flittigt brugt. Foto: Klaus Mejer Mynzberg

Opbevarer stor mængde CO2

Skovfoged Jens Rasmussen glæder sig over, at der nu er lagret store mængder CO2 i vikingebroen.

– Tilvæksten i en ege-bevoksning er i snit otte kubikmeter pr. hektar om året. Omregnet til CO2-lagring, så svarer det nogenlunde til, at egebevoksningen lagrer otte ton CO2 årligt pr. hektar – og det er også nogenlunde den mængde, som én dansker udleder om året, siger han.

– Vi har leveret over 300 kubikmeter egetræ til projektet, så der er med andre ord bundet rigtig meget CO2 i den her bro, siger skovfoged Jens Rasmussen.

Klaus Mejer Mynzberg oplyser, at broen nu er åben for besøgende. Man kan frit se bygningsværket og gå en tur på broen.

Nordea-Fonden har støttet projektet med 11 millioner kroner, og Friluftsrådet har støttet med en million kroner

Kilde: Vikingebro.dk

//vikingebro.dk/ _blank external-link-new-window “Klide: Vikingebro.dk”>Åbner eksternt link i et nyt vindueKlide:Vikingebro.dk

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #68

Læs andre artikler inden for Sø og vådområder