Han har arbejdetmed snedkeri, siden han blev udlært i 1976. Han har modtaget en lang række priser forsine ting, og han blev for alvor landskendt i 2009, da han lavede bordet til Klimakonferenceni København.

Hans værker udstråler ro og tidløshed, hvor æstetik, kvalitet og funktion går op i en højere enhed. Han siger, at han altid har været fascineret af træ som et organisk materiale, der er i stadig bevægelse, og som kan anvendes til så mange ting: Bygninger, møbler, papir. Samtidig er det et fuldstændigt energi-, CO2-neutralt og bæredygtigt materiale.

Tyge Axel Holm brugte over to år på at designe og fremstille bordet til Klimakonferencen – ’The Parliament of Nature’ – og de tilhørende stole. Bordet er lavet i ahorn og har en diameter på 5,5 meter. I bordpladen er der boret 1.596 huller i det såkaldte fibonaccimønster, og der er indsat et tilsvarende antal brikker i den brasiliansketræart amarant.

Fibonaccimønstret – naturens regnestykke

Fibonaccimønstret er udtryk for en matematisk formel, som fremkommer ved at lægge tallene i følgende talrække sammen (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144,233, 377, …). Fra og med det tredje tal fremkommer tallene som summen af de to foregående tal i rækken. Det mærkelige er, at hvis man dividerer det ene fibonaccital op i det næste, så får man hver gang det samme resultat, nemlig ca. 1,61 – svarende til det gyldne snit.

Mønstret optræder i store dele af naturen. De fleste kender det fra f.eks. solsikkeblomstens mønster, fra skællene på en grankogle m.v.

I klimabordet er der kun 1596 brikker nedlagt i pladen, selv om det korrekte fibonaccital er 1597, så der mangler en brik for at fuldende værket. Den sidste brik skulle nedlægges i pladen, så snart der var underskrevet en global klimaaftale.

Tyge Axel Holm skriver på sin hjemmeside: ”Det har været min drøm, at bordet kunne blive brugt ved COP 15 og være med til at symbolisere vigtigheden af en verdensomspændende klimaaftale. Men verdens topledere formåede ikke i København at skabe den klimaaftale, som størstedelen af jordens befolkning ønsker. Jordens naturrigdomme og mangfoldighed er truet af udslettelse som følge af menneskers tankeløshed og mangel på fælles ansvar. Vi ved nu, at den sidste brik må vente, til verdens rige og fattige nationer er parat til at indgå den nødvendige aftale om bevarelse af vores smukke jordklode. Må det ske snart!”

Vi så en række af Tyge Axel Holms andre produktioner, blandt andet en række meget smukke skåle og skrin, hvor der er brugt intarsia-teknik i en række træarter. Ahorn er favorit-træarten.

NB: Det store klimabord kan faktisk købes, hvis nogen er interesseret. Se mere på //www.tygeaxelholm.dk>www.tygeaxelholm.dk

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #28

Læs andre artikler inden for Råtræ