Videnskab.dk skriver, at med den målrettede indsats er det lykkedes at få svampesygdommen Neonectria under kontrol.

»Det var forskerne, som fandt ud af, hvad årsagen til sygdommen var, og de har været gode til at komme med løsninger for os. Det har alt sammen betydet, at vi i dag slet ikke har de samme store problemer, som vi havde for bare få år siden,« siger Claus Jerram Christensen fra foreningen Danske Juletræer til videnskab.dk.»

I 2013 var der ved at være panik blandt juletræsproducenterne. Sygdommen udviklede sig ganske eksplosivt, og vi var bange for, at det bare ville blive ved med at brede sig uhæmmet,« siger Iben M. Thomsen, som er plantepatolog ved Københavns Universitet.

Men forskningen viste, hvorledes svampen bredte sig, og hvordan man kunne forhindre videre udbredelse ved dels at fjerne inficerede juletræer, dels at fjerne smittekilder blandt store ædelgraner, grandis’er m.fl. i nærheden af juletræsbevoksningerne.

Det store manuelle arbejde blev udført af producenterne, påpeger Iben M. Thomsen. Simpelthen ved at fælde syge træer, slæbe dem væk og afbrænde dem. Der blev saneret voldsomt, og det gjorde selvfølgelig ondt for producenterne at skulle skrotte deres træer. Men det var nødvendigt for at stoppe smittespredningen,« siger Iben M. Thomsen. Det er i øvrigt vigtigt at fortsætte indsatsen, da det våde år 2017 igen har givet svampen gode vilkår.

For juletræsproducenterne står hele historien i dag tilbage som et skoleeksempel på, hvordan samarbejdet med forskere kan være med til at løse konkrete problemer i produktionen. Skovdyrkerne sponsorerede forskernes arbejde med 100.000 kr.

Med denne positive nyhed ønsker vi i Skovdyrkerne alle vore medlemmer – juletræsproducenter og skovejere – en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

Opens window for sending emailphi@remove-this.skovdyrkerne.dk

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne