Topløse store træer

Juletræer skal have et topskud, hvorpå stjernen kan sættes juleaften. Derfor er det nærmest en katastrofe når en fugl, vinden eller hagl har knækket topskuddet af på træer på 175 cm eller højere.

Reparation

Men det kan repareres ved hjælp af bambuspind, topspiral eller træliste: Midt i juli er skuddene afmodnet så tilpas meget, at de kan tåle at blive manipuleret uden at brække – og de er heller ikke så stive at manipulering er umulig grundet stivhed/afmodning.

Alle metoder kræver lidt øvelse, og det vigtigste er at udvælge den rigtige sidegren, der vil udøve ”topdominans” og holde de øvrige grene nede som en ordinær grenkrans. Det kan ses på sidegrenene, hvilken der vil op, idet spidsen af grenen nogle gange bøjer opad. Tages en for svag gren går andre grene alligevel op, og resultatet er ubrugeligt. Nogle gange er det nødvendigt at nippe den yderste spids (2 cm) af konkurrerende grene. Det hjælper den nye top til at få topdominans. Dette betyder så også, at træet skal sælges i indeværende år.

Metoder

Bambuspinden skal monteres på den modsatte side i forhold til grenen for at bevare den lodrette vækst / gennem-gående stammeakse.

Metoden med en træliste er lige modsat, da denne skal monteres på samme side som grenen, således at listen skubber grenen på plads i en mere lodret position. Gerne med lidt ”overhæng” ved hjælp af afstandstykke af træ (grenstump), da grenen har tendens til at falde lidt tilbage, når listen afmonteres.

Sådanne træer skal sælges samme år de repareres.

Fordele og  ulemper
Der er fordele og ulemper ved begge metoder:

  • Topspiraler kræver ikke andet værktøj, men fylder og hænger sammen. Grenen kan gro frit.
  • Bambuspinde skal hæftes på med Max-tape og trælister med en strips i kombination med Max-tape (strips: pas på indsnøring, når træerne gror).

Tidsmæssigt er der ikke væsentlig forskel. Resultatet er det samme: et salgbart træ.

Du skal være forberedt på, at nogen købere ikke godtager opbundne toppe.

Kvaliteten af det udførte arbejde er meget vigtig, og de pågældende træer må ikke have betydelige fejl længere nede i træet. Hvis summen af fejl er for stor, kan det ikke sælges. Bind derfor kun op på prima, standard og de bedste 3. sortering. Aftal med din skovfoged, hvad der er salg i og dermed fornuft at bruge tid og penge på.

Grenrettere og bindegarn
Ved topreparation vil der komme til at mangle grene i øverste grenkrans. Pas på med at bruge grenrettere hér da de nye skud er sarte. Bindegarn er mere skånsomt til sammenbinding for at få en jævn fordeling af grenene i kransen. Specielle grenrettere i metal er også anvendelige.

Skovfoged Kenneth Klausen