Planteafgang i nobilis

Planteafgang i nobiliskulturer er ikke ualmindeligt og skyldes, at nobilis er meget følsom. Korrekt håndtering og plantning samt egnet lokalitet er således vigtigt ved dyrkning af nobilis.

 

Nobilis er særlig følsom

Dårlig plantning er særlig problematisk for nobilis, da plantens finrødder regenerer langsommere end for mange andre arter. Det tager således længere tid for nobilis at vokse sig ud af et deformt rodnet. Tilsvarende er nobilis sart overfor en for dyb plantning, hvor rodhalsen kommer under jordoverfladen. Nobilis har også svært ved at gennembryde al-lag, ligesom den vokser dårligt på vandlidende arealer. Det kan derfor betale sig at udvise større påpasselighed, når der plantes nobilis.    

Forebyg planteafgang med bedst mulig plantning

En god plantning, hvor roden har god jordkontakt og mulighed for at udvikle sig, er en god investering. En dårlig plantning, hvor rødderne ligger i et plan, sammenpresset og uden særlig gode udviklingsmuligheder, resulterer i et sammenpresset og deformt rodnet. Rodnettet har der svært ved at udnytte jordens vand og næringsstoffer. Dette vil resultere i manglende skudsætning og en strækningsvækst, der er mindre end normal. I svære tilfælde vil deformerede rodnet ende med planteafgang. Hvis planterne formår at vokse sig ud af situationen med et deformt rodnet, kan væksten blive normal i løbet af et par vækstsæsoner.

Tilpas plantemetoden til plantematerialet

Det kræver lidt mere at sikre en god plantning, når der anvendes store planter med et stort rodnet. Giver den anvendte planteteknik ikke mulighed for at sætte de store planter ordentligt i jorden, er det bedre at anvende mindre planter, som så tilgengæld kan sættes ordentligt i jorden. Mindre planter kan ofte resultere i øget behov for renholdelse.