Honningsvamp på nordmannsgran. Den røde prik er for at kunne finde stødet efter skovning.

Gule frugtlegemer afslører honningsvampen

Honningsvampen ødelægger træernes rødder. Svampens gule frugtlegemer er nu fremme og afslører, hvor svampen har mest fat.

Angrebne træer mister vitalitet

Honningsvampen er en rodsvamp, som nedbryder træernes rødder. Angrebne træ mistrives, trækronerne bliver lysere i farven og mere gennemsigtige. Tilvæksten går ned og træerne vælter i stormvejr eller sygner hen med tiden. Angreb opstår, når træerne svækkes af tørke, forsumpning eller andre svampeangreb som f.eks. asketoptørre.

Honningsvampens udbredelse

Honningsvampen ses især på løvtræ og findes altid i gamle skove. Honningsvampen lever også i nåletræ og det mest omtalte sted er i nordmannsgranjuletræskulturer, hvor svampen kommer ind i 2 og 3 rotation. Honningsvampen kan sprede sig gennem jorden. Den kan vokse frit fra træ til træ og behøver ikke rodsammenvoksninger for at sprede sig. Angrebet breder sig ud fra huller, som ringe i vandet. Eneste kur mod honningsvamp er fjernelse af rødder, men det gøres kun på juletræsarealer.

Høst i tide

Honningsvampen går som regel ikke langt op i stammen. Det er muligt, at høste træerne inden de dør og med et mindre fraskær sælge træet som savbart træ. Med frugtlegemernes fremkomst er det nu, du kan finde de mest angrebne træer og mærke dem, så de bliver skovet ved næste hugst.

Foto: Angrebet nordmannsgran udvist til hugst

Opens window for sending emailVidenCenter Skovdyrkning

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne