Dækningsbidraget på juletræsproduktion er i top i øjeblikket

Det mærker Anne og Ib Christoffersen, som i 2001 solgte deres svineproduktion og startede op med juletræsproduktion på hobbyplan.

Som priserne er i øjeblikket, så er der ingen kornafgrøde, der slår juletræer målt på dækningsbidrag pr. hektar. Og de meget gunstige priser vil som minimum vare en sæson mere.

Det forudser skovfoged Frans Sunesen fra Skovdyrkerforeningen Midtjylland. Han har specialiseret sig indenfor produktion af juletræer.

- Med de nuværende afregningspriser ligger dækningsbidraget på omkring 25.000-30.000 kroner pr. hektar, siger han, og tilføjer at over tid regner man med et dækningsbidrag på omkring 10.000 kroner pr. hektar.

Byttede søer til juletræer

Nogle af de juletræsdyrkere, som nyder godt af de pæne priser, er Ib og Anne Christoffersen, Svinding, vest for Randers.

- Tilbage i 2001 solgte vi vores gård med svineproduktion med dengang 130 søer plus fuld opdræt. Vi flyttede til mine svigerforældres ejendom, hvor der hører omkring 18 hektar jord til, som var velegnet til produktion af juletræer, forklarer Ib Christioffersen. Han forklarer videre, at de valgte at få tilplantet 10 hektar med juletræer plus 5,5 hektar med pyntegrønt.

Typisk går der imellem 7-10 år inden en produktion af juletræer er høstet, og derfor er det lykkedes for Ib og Anne Christoffersen at få del i de fornuftige priser for en pæn del af deres i alt 50.000 træer. I dag står der 7-8000 træer tilbage af de træer, der blev etableret i 2001.

- For omkring 5-6 år siden lå prisen på omkring halvdelen af det aktuelle niveau. I dag kan vi få omkring 180 kroner for træ over 2 meter i bedste sortering. For fem år siden kostede det samme træ omkring 100 kroner, forklarer skovfoged Frans Sunesen fra Skovdyrkerforeningen Midtjylland.

En del af arbejdet

Ifølge Ib Christoffersen er erfaringerne med juletræerne primært positive, og han anbefaler gerne juletræsproduktion til andre landmænd, som har nogle ledige hektar til rådighed. Gerne mindst 5 ha, hvis produktionen skal være rationel.

- Men det kræver noget arbejde, hvis man skal få et godt resultat. De første år er der ikke så meget, men ved 5.-6. sæson, så skal man altså virkelig afsætte noget tid, siger han.

- Der er især travlt fra starten af juni måned, hvor træerne blandt andet skal topskudsreguleres. Derudover er der travlt med bundklipning og med at placere fuglepinde på træerne, fortsætter Ib Christoffersen.

God fritidsbeskæftigelse

Ifølge Skovdyrkerforeningen koster det omkring 30.000-40.000 kroner pr. hektar at etablere en juletræsproduktion. Herefter er de årlige løbende udgifter omkring 3-4000 kroner pr. hektar. pr. år.

- Etableringen er dyr, og det kræver noget kapital at komme i gang. Men har man det, så er det en interessant produktion, som hurtigt kan læres, uden at man behøver at investere i en større maskinpark, siger skovfoged Frans Sunesen.

Kontakt den lokale forening og få mere at vide

Find den lokale forening i oversigten herunder og læs mere om foreningen kan hjælpe dig med at optimere din produktion af juletræer og klippegrønt. Eller klik på kortet til højre og læs mere om den nærmeste Skovdyrkerforening.