Sortrøn/surbær er en af de lidt oversete buskarter herhjemme. Det er synd fordi busken, foruden sine pragtfulde efterårsfarver, giver en rig høst af dejlige sunde bær til skovejerens husholdning. Læs artiklen af H. C. Graversgaard og få mere at vide om Aronia melanocarpa, måske kan du finde plads til denne smukke og nemme busk i din skov.
Slægten Aronia har 3 arter, alle hjemmehørende i det østlige U.S.A. de kan alle dyrkes i Danmark, det er A. melanocarpa der har størst udbredelse her i landet.
Aronia Melanocarpa der på dansk kaldes henholdsvis ”surbær” og ”sortrøn” er en fuldt hårdfør busk i højden 0,7 – 1,5 meter. Den er vindhårdfør og tåler ret meget skygge. Aronia kan vokse på al slags jord, men udvikles frodigst på jord med nogen fugt.
Vi har i Vendsyssel plantet Aronia også på ret tør jord – her kommer efterårsfarverne tidligere, busken bliver ikke så høj, men den udvikler sig stadigt smukt.
Busken bides lidt af råvildt og harer, men den bides ikke helt ned. Faktisk er nedklipning (eller nedbidning) en fordel idet busken forgrener sig bedre når den er klippet ned. På samme måde kan busken forynges, man klipper (eller saver) den bare ned til 10 cm over terræn. Den klippede busk bliver tættere og dækker dermed bedre .
Blomsterne er hvide og de sidder i skærme.
Bladene er eliptiske 6-10 cm og savtakkede, mørkt grønne om sommeren og kraftigt røde fra september-oktober.
Når busken står med dybsorte bær og knaldrødt efterårsløv er den afgjort en af de smukkeste buske vi kan dyrke.
Bærrene er så røde at de bliver sorte !
De er ret store 7-8 mm og sidder i ret tunge rønnebærlignende klaser. Bærrene spises af alle fugle, men de er også vældigt gode for mennesker.
Aronia bærrene er de rene sundhedsbomber. Bærrene er rige på vitaminer (A,B2,B6,B9, C og E), mineraler, polyfenoler,bioflavonoider og anthocyaniner ! Aronias aktive stoffer spiller en stor rolle for nedsættelsen af gennemtrængeligheden i de mindste blodkar, kapillærerne. (kilde: NetNaturDoktoren m . fl.)
Der er endda dem der siger at:
Aronia melanocarpa virker bedre end viagra !
Og det er jo altid godt.
Man kan lave saft på bærrene. Saften sælges i Helsekost i ret små flasker til ret store priser. Min favorit er syltetøj, – delikat på tykmælksprodukter.
Prøv evt. opskriften på Aronia syltetøj.
Det rå bær smager sødt men med en bitter tone ( lidt hedeagtig) de skal plukkes når de er helt modne og helt sorte. Plukningen går hurtigt og nemt på grund af de tunge og store klaser.
Få mere ud af din skov. Plant aronia langs skovveje, i små flader i lysninger, som underplantning i ekstensive egekulturer – eksempelvis. Man bliver glad når man ser de kraftige efterårsfarver, og man bliver så vældig sund af bærrene, og gider man ikke høste selv så skal fuglene nok være der.
Din skovdyrkerforening kan skaffe planterne, det er bare at ringe. Forår er plantetid men det er klogt at bestille nu – der er ikke så mange planter.
Aronia melanocarpa er ikke tilskudsberettiget.
Skovfoged Hans Graversgaard
