Det hele begyndte med stormen i 1999. Som de fleste nok husker, satte den hidtil kraftigste orkan, der endnu er målt i Danmark, sine tydelige spor i naturen, og i de efterfølgende dage stod det klart, at der var behov for en funktion, der kunne styre og koordinere afsætningen af de store mængder træ, der var faldet. Opgaven var som skræddersyet til vores skovfoged Peder Dammand, som i forvejen havde været skovfoged siden 1984, og således havde stor erfaring med at rådgive vores medlemmer og vores andre kunder. Nu skulle han også stå i spidsen for at finde nye veje til afsætningen af det råtræ, der var væltet under stormen.

– De danske savværker kunne slet ikke følge med, så det lykkedes os at starte en decideret eksportindustri til Asien. Flere af de eksportfirmaer, der startede op i tiden efter stormen, eksisterer stadig den dag i dag, fortæller Peder Dammand.

Nye tider for dansk råtræ

Men selv efter, at stormen havde lagt sig – også bogstaveligt talt – opstod der nye, spændende områder, som krævede en passioneret ansvarlig med blik for forandringer. Således har Peder Dammand lagt stor energi i at hjælpe ejerne med at tilpasse sig ændringerne i afsætningsstrukturen, hvor flere og flere danske savværker ganske vist er forsvundet gennem årene, men hvor eksportmarkedet til gengæld er vokset.

– De Danske Skovdyrkere har i dag et godt ry, også i udlandet. Jeg synes, vi er lykkedes med at blive særdeles konkurrencedygtige. Men det kræver, at vi er troværdige overfor vores afsætningskanaler.

Vil fortsætte stilen

I en alder af 66 år giver Peder Dammand nu stafetten videre til skovfoged Jakob Nielsen. Han ser frem til ansvaret som råtræsansvarlig, og mener ikke umiddelbart, at der er behov for at ændre på forgængerens arbejde.

– Jeg ser frem til at fortsætte Peders arbejde og stil. Der er ikke behov for revolution, så mit fokus bliver at udvikle forretningen. Vi står et godt sted. For Peder Dammands vedkommende, skal den ekstra tid nu bruges på børnebørnene og på jagt. Men er der brug for mig, træder jeg selvfølgelig til.

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren Øerne #85

Læs andre artikler inden for Skovdyrkning