Artikler fra Skovdyrkeren, Skovdyrkernes medlemsblad
Ærdyrkning - ProSilva-ekskursion til Gjorslev
Gjorslev Gods er ejet af familien Tesdorpf og består af 850 hektar landbrug og 800 hektar skov. Skovene ligger på den gode kalkrige Stevnsjord, der er god naturlig dræning, og dyrkningsforholdene for mange træarter er rigtig gode.
Ahorndyrkningen på stedet kan betegnes som klassisk, relativ sen indsats i de unge bevoksninger efterfulgt af stadig svagere hugst – for ikke at stresse de højstammede og opknebne træer. Stresset hel- og halvgammel ahorn reagerer ofte negativt på hugstindgreb, tilvæksten går altid ned (tilvækst per hektar) – og træerne reagerer ofte på hugst med toptørhed og udslag af vanris.
Bevoksningerne var ret artsrene, kun langsomt var der ved at udvikle sig en beskeden underetage af bøg – jeg savnede de stedsegrønne til klimastabilisering.
Som regneeksempel var fremdraget en 78-årig bevoksning, der, med sin gennemsnitsdiameter på 40 centimeter, var opgjort til en salgsindtægt på 240.000 kroner per hektar. Regnestykket er jo lavet inden bevoksningens bør afdrives, der var for mange træer under en hensigtsmæssig diameter. Så det er tænkeligt, at bevoksningen, når den afdrives om cirka 20-30 år, kan opgøre en betydelig større salgsværdi.
Tankevækkende var det at se en nærliggende thujabevoksning, der ved 89 år blev opgjort til en salgsværdi på godt 500.000 kroner per hektar.
Min konklusion på debat og indtryk er, at man skal knaldhugge ahorn meget tidligt i omdriften, kævlen (6 meter) skal være afsat og opstammet inden træerne fylder 20.
Derefter hugges med faldende styrke og hen ad vejen også stadig sjældnere. Så frembringer man tykstammede og lavkronede træer, der er i bedre balance mellem krone og træhøjde – og derfor sundere og mere robuste.