Tekst og fotos: Jens Mathiasen

– Du ved godt, at det træ er den største douglasgran i hele Sønderjyllands Amt.

Sådan lød det fra daværende skovfoged Preben Ravn, da han viste Eric Vesterlund rundt i sin nyerhvervede parcel i Styding skov ved Haderslev.

Tidspunktet ligger femten år tilbage. Eric Vesterlund havde netop købt sin skov, og da skovfoged Ravn havde passet den i mange år, indvilligede han i at introducere skoven for den nye ejer Eric Vesterlund.

– Jeg anede ikke, at jeg havde en så stor og speciel douglas. Men det fandt jeg ud af ved den første gennemgang. Det blev også startskuddet til det, man nok kan kalde en årelang passion for douglasgranen og dens historie, siger Eric Vesterlund.

De hjerteformede frø er karakteristiske for douglas.

En solid kæmpe

Han viser vej langs en sti, som er skiltet som skyggestien. Der er nemlig altid skygge og samme temperatur ned igennem stien, lader skovejeren forstå.

For enden dukker en sand kæmpe op.

– Se, der er den. 3,32 meter i omkreds. Den skiller sig virkelig ud, siger Eric Vesterlund og sender blikket til toppen af træet.

Træet tårner sig op som en gigant, der efterlader de omkringstående rødgraner som statister.

– Ingen ved helt hvor gammel træet er. Men de bedste bud lyder på 60 til 100 år – nok nærmere op imod de 100 år, siger han.

Toppen har været knækket

Træet er 26 meter højt og dermed langt fra Danmarks højeste douglas, som står ved Silkeborg. Den moderate højde skyldes ifølge skovejeren, at toppen knækkede i 1980’erne under et kraftigt isslag om vinteren.

Eric Vesterlund bøjer sig ned og fanger en kogle. Han nærstuderer den og peger på frøene.

– Se, de hjerteformede frø på koglerne er helt karakteristiske for douglas-arten. Træerne er ogsåenormt stormstabile. Det skyldes, at træerne danner en såkaldt hjerterod. Her i skoven har de alle klaret stormen i 1999, fremhæver han.

Toppen på douglastræet har været knækket, og det er derfor ’kun’ omkring 26 meter højt.

Skal aldrig skoves

Den store douglas i Eric Vesterlunds skov er blevet optaget i træregistret, som ajourføres af Dansk Dendrologisk Forening.

Eric Vesterlund gør det klart, at douglasgranen aldrig skal skoves.

– Det vil være synd og skam. Der skal ikke være nogen tvivl om, at jeg er stolt af min store douglasgran. Det var også douglasgranen, som gav mig an anledning til at skrive et hæfte om træartens oprindelse med mere, siger han.

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #69

Læs andre artikler inden for Skovdyrkning