Hvis man slynger ordet `dagjagt´ ud i en kreds af jægere,vil man se nogle blive stramme i betrækket. De tænker udsatte fugle, godser, direktører med bilringe om maven og partronkufferter i hånden, overdådige frokoster, drivere til at gøre det hårde arbejde og folk til at samle hylstre op. Og frem for alt en stor bunke tusindkronesedler der flyver ud af tegnebogen. Andre smiler og får julelys i øjnene. De tænker velflyvende fasaner, maleriske omgivelser,masser af krudtrøg, professionelt hundearbejde,jagthorn og solskin. De fleste jægere forbinder nemlig en dagjagt med jagt på fasaner, men egentligt er en dagjagt vel bare en dags jagt, uanset hvad vildtarten er, og der findes dagjagter på alle mulige vildtarter fra småvildt tilkronvildt – både på land og til vands.

Dagjagt på hjortevildt

Markedet bugner af muligheder for at skyde både råvildt og større vildtarter med riffel, også i form af dagjagter, hvis altså man ikke lige har sit eget terræn. Naturstyrelsen har i mange år haft et voldsomt antal tilmeldinger til dagjagter på kronvildt. Der drives jagt på flere områderi Midtjylland, Vestjylland og Blåvandshuk. Jagterne udbydes til en pris på 4-6.000 kroner, og der kan skydes både kronvildt, råvildt og ræv uden trofæafgifter, ej heller for den allerstørste hjort. Tilmeldingen foregår på styrelsens hjemmeside, og der er normalt rift om pladserne. Enkelte jagter er anstand, men de fleste af jagterne afholdes som såkaldte stortryk med erfarne hundeførere med kortgående hunde. Ved at arrangere en decideret stor trykjagt i et større skovområde, kommer vildtet roligt forbi de spredt placerede riffelskytter, hvilket giver bedre mulighed for at afgive et velplaceret og kontrolleret skud. Jeg har deltaget flere gange medskiftende held, men kan kun anbefale jagten, hvis man ikke har kronvildt på sit eget areal. Også selv om der næsten er garanti for, at ikke alle får chance til kronvildt, for alene det at være på jagt med mulighed for at skyde kronvildt har en appel til alle riffeljægere.

Naturstyrelsen afholder en del trykjagter på kronvildt

Trofæ-dagjagt

Vil man gerne skyde en dansk trofæbærende kronhjort,har eksempelvis jagtbureauet Gamekeeper et mindre antal afskudshjorte til rådighed på et dansk gods. Der vil typisk være tale om 10-endere, som man vurderer skal bortskydes. Prisen for jagten er 2.900 kroner, hvortil kommer trofæafgift på 1.100 kroner per ende. Stadig på den frie vildtbane, er der også mulighed for at skydedåhjort, eksempelvis på legendariske Romsø. På grund af den ro og fred der hersker på Romsø, opfører de mange dådyr på øen sig anderledes end på fastlandet, og der kan derfor pürsches hele dagen. Så ønsker du en helt almindelig fuldskuffel, kan det gøres på en enkelt dag med relativ stor sandsynlighed.

Snepper på opfløj

Skytten på Schackenborg Gods, Martin Petersen, har i en årrække udbudt en fantastisk sneppejagt i efterårsmånederne.Hvis du stiller med 2-3 venner på et dagsarrangement, garanterer han et stort antal opfløj – vel at mærke hvis du vælger at lade Martin bruge sine egne hunde. Tager du dine egne med, må du derimod selv tage ansvaret for om de kan finde og sætte troldfuglene. Fair nok, ikke? Et dagsarrangement for en lille gruppe jægere inkluderer en god frokost i jagtstuen. Det eneste problemmed snepper er, at de skal jages, når de er der, hvilket betyder, at der ikke kan aftales en bestemt dag i forvejen,hvorfor det kræver lidt fleksibilitet i din kalender.

En go dav på æ hav

En af de billigste former for dagjagt er jagt på havet meden lejet båd og en erfaren skipper. Hvis man ønsker at komme på havjagt, er det eneste problem, at man normalt skal leje en hel båd med plads til 8-12 personer. Tilgengæld er det rigtig billigt, helt ned til nogle få hundrede kroner per deltager hvis man kan fylde båden op. Selv ved 4 deltagere kan man stadig komme på jagt en hel dag for et rimeligt beløb. Og det bedste ved at værefå deltagere på båden er, at man hver især får flere chancer,end hvis man er mange. På havet er det traditionelt dykænder og edderfugle, der skydes, men flere steder er der også chance for gæs. Riv en dag ud af kalenderen, og nyd den med gode venner på jagt på havet.

En dag på godset

Eller måske nærmere: en dag med det hele. Fuglejagt på de danske godser hører til blandt de mest traditionsrige oplevelser, man som jæger kan få. Mange godser holder nemlig fast i de gamle traditioner med arrangementer, der lægger vægt på at holde på formerne. For jægerener det en relativ dyr jagtdag, idet alt bliver gjort for en bortset fra at skyde. Det betyder også, at man ankommer til stedet uden sin hund, men til gengæld med et stort antal patroner, og derefter kan koncentrere sig om at snakke med de øvrige jægere og skyde det antal fugle, der er bestilt. Det ligger derfor også i sagens natur, at der er tale om store parader med fortrinsvis fasaner og ænder, og at der er tale om jagt på udsatte fugle. Jagtformen har i disse år en vis modstand, naturligvis først og fremmest fra de forskellige jagtskeptiske organisationer, der går kraftigt imod de udsatte fugle – men jagtformen møder også modstand i jægerkredse, idet nogle er bange for, at det skaber for meget modstand i befolkningen og derved risikerer at ødelægge jagtens sag som helhed. I både England og USA har man forlænge siden erkendt, at der ikke er tale om rigtig jagt,og man kalder det derfor shooting i stedet.

Fasaner på parade efter en dag på godsjagt.

Rough shooting – gammel vin på ny flaske

Rough shooting introduceres i disse år som en ny jagtform,men er vel reelt den mest almindelige jagtform gennem de sidste mange år. Der er tale om en jagt, hvor alt jagtbart vildt må skydes bortset fra visse restriktioner af forskellige årsager. Måske er fasanhønen fredet for at hjælpe bestanden, måske er råvildtet ikke med, fordi der allerede er skudt nok og så videre. Man deltager i jagten, ved selv at være med til at rejse vildtet– med eller uden hund. Der sættes måske nok lidt vildt ud, men hovedparten er vildt. I denne jagt kan alle former for skud forekomme, ikke blot spidsskud som er klapjagtens kendetegn. Her får man lov at stå lidt for i den ene såt og til at gå igennem i den næste såt. Denne jagtform har et mindre antal deltagere og en hyggelig og uformel omgangstone. Der skydes både på opfløj og drevet vildt, afhængigt af situationen. Og så har denne jagt en artsrig parade.

Masser af muligheder

Der er oceaner af gode tilbud på internettet på en enkeltdags jagt. På internetportaler som for eksempel netnatur.dk, jaegernesmagasin.dk og jagtformidling.dk er der rigtig mange udbydere af alle mulige former for dagjagter.Der er hovedsageligt tale om private udbydere, endskønt der er godser og hovedgårde i mellem. Så hvis du gerne vil opleve en anden jagtform, et nyt terræn, en ny vildtart og derved en afveksling fra din normale jagt, er en dagjagt en glimrende ide. For ingen ved jo, hvor mange dage vi har tilbage…

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #42

Læs andre artikler inden for Vildtpleje