Tekst og foto: Jens Mathiasen

Niels Knuzen satte alt på et bræt tilbage i 2014. Dengang var han IT-mand – nærmere betegnet SAP-konsulent.

Men noget i ham ville prøve noget andet.

lle prøve noget andet. Jeg havde på daværende tidspunkt arbejdet som en hest i IT-branchen i små 20 år. Hvis jeg skulle prøve noget andet, så var det ved at være på tide, siger Niels Knuzen, som dengang var 49 år.

Derfor skiftede han branche. IT blev skiftet ud med juletræer, og han kom hjem til sin fædrene gård ved Nørre Snede, hvor produktionen blev startet op.

– Vi startede med at plante i 2015. Vi plantede træer på lidt over 30 hektar på det tidspunkt. Det var omkring 250.000 træer, der kom i jorden. Al den tilhørende agerjord til gården blev plantet til, forklarer han.

Egen produktion af juletræer

At det netop skulle være juletræer, han kastede sig over, var lidt af et tilfælde.

– Jeg har været KFUM-spejderleder i mange år, hvor vi solgte juletræer. Vi har altid talt om, at det kunne være sjovt, hvis vi selv havde dyrket de juletræer, vi solgte, siger Niels Knuzen.

Efterfølgende har Niels Knuzen købt mere jord rundt om ejendommen, og i dag har han juletræer på lidt over 50 hektar, gravhøje på 10 hektar og eng/skov på de resterende 20 hektar.

– Sidste år solgte vi første gang træer. Det var 6.500 træer. I år skal vi for alvor levere. Min forventning er, at vi får solgt omkring 30.000 salgstræer i år, siger Niels Knuzen.

Alt på et bræt

Nogle vil kalde det noget af en satsning at droppe sin IT-karriere for at starte op i en juletræsbranche på et tidspunkt, hvor priserne var langt nede.

Men den risiko er Niels Knuzen afklaret med.

– Jeg har lagt alt det i, som jeg overhovedet havde af opsparing, pension og så videre. Så nu må der efterhånden også godt begynde at komme lidt penge ind igen, siger han og smiler.

– Men jeg har ikke fortrudt mit karriereskifte. Slet ikke, faktisk. Det er fantastisk at arbejde i kulturen i stedet for på kontoret. Jeg er nok blevet lidt afhængig af at passe mine kulturer. Jeg er meget glad for, at jeg tog chancen og skiftede, siger han.

Udover Niels Knuzen, er der seks medarbejdere tilknyttet virksomheden i sæsonen.

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #76

Læs andre artikler inden for Juletræsdyrkning