Tekst foto: Einar Bo Thomsen, LandbrugsMedierne

Imponerende er de, gravhøjene, sådan som de ligger der i skoven i lyset fra en skyfri og frostklar februarhimmel. Over 125 registrerede gravhøje ligger der spredt ud over den sydøstlollandske Frejlev Skovs 250 hektar.

Uanset hvor i skoven man befinder sig, er der højst 150 meter til den næste gravhøj. Og flere steder finder man helt op ti gravhøje indenfor ganske få meter.

Vandrestierne er mærket af med stolper med piktogrammer af gravhøje.

Så mange gravhøje er der, og så overgroede af mos, lav, buske og træer er de, at man på en vandretur i skoven bogstaveligt talt risikerer at falde over flere af dem, hvis ikke man ser sig ordentligt for.

Og så mange er der, at skoven af Guldborgsund Kommune vurderes til at være en attraktion, der kan trække turister til øen og skoven, der ligger direkte ud til Guldborgsund og med udsigt til Falster lige på den anden side af sundet.

Skovens mange gravhøje stammer fra bondestenalderen, og i dag – omkring 5.000 år efter de blev bygget af lokale bønder – nyder fem af gravhøjene en helt særlig status.

Vandreture mærket af For med en stor pose penge, der indeholdt ikke mindre en fem mio. kr. doneret af A.P. Møller Fonden, er de fem gravhøje nøje udvalgt, sat gennemgribende i stand og forsynet med informationstavler, ligesom tre vandreture i skoven er blevet anlagt og mærket af for de mange millioner fra fonden.

Ved starten af de nye vandreruter i Frejlev Skov, har Guldborgsund Kommune stillet store informationstavler op. Skovfoged Jens Rasmussen, Skovdyrkerne, viser, hvor fire af de fem restaurerede gravhøje ligger.

”Det var en fundraiser fra Guldborgsund Kommune, der var primus motor i processen med at søge penge til at restaurere gravhøjene. Ansøgningerne resulterede i, at projektet fik et tilskud på lige omkring fem mio. kr. fra A.P. Møller Fonden – eller ’A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almne Formaal’ som den rettelig hedder”, fortæller skovfoged Jens Rasmussen, Skovdyrkerne.

Opgaven med at restaurere de udvalgte gravhøje startede i 2011 og sluttede fem år senere. Under hele projektet gik al kommunikation mellem de berørte skovejere og kommunen gennem Jens Rasmussen.

”Min opgave var at sikre, at alt arbejdet i skoven foregik skovmæssigt fagligt korrekt”, siger Jens Rasmussen.

Frejlev Skov er spækket med fortidsminder. Hver af de røde prikker og cirkler angiver placeringen af en gravhøj. Cirklernes radius er 50 meter.

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #52

Læs andre artikler inden for Sø og vådområder