Tekst og foto: Jens Mathiasen

Hvor stor andel af skovarealet skal være urørt? Skal træ bruges til opvarmning – og hvor skal bæredygtige byggematerialer til fremtidens træhuse komme fra?

Det var nogle af de spørgsmål, som først i september blev diskuteret i Linå Vesterskov ved Silkeborg.

Hovedpersonen var SF’s formand Pia Olsen Dyhr. Hun var inviteret med i skoven af Dennis Nielsen, indehaver af den lokale byggevirksomhed Træværk. Med i skoven var også Kristian Løkke Kristensen, Skovrider i Skovdyrkerne Midt.

Både produktion og urørt

På vej op igennem skoven gør SF-formanden det klart, at hun bestemt ikke ønsker at nedlægge de dyrkede skove.

– Der er jo ikke noget galt med produktionsskov. Det er der ikke, siger hun.

– Men vi skal snakke både urørt skov og produktionsskov. Det gør vi i SF, siger Pia Olsen Dyhr og fremhæver den nationale skovfond, som netophar til formål at sikre, at mere landbrugsjord bliver lagt om til skov.

Skovrider Kristian Løkke Kristensen følger op.

– Ja, produktionsskoven er vanvittig god. Med produktionsskoven har vi et super effektivt redskab i forhold til klimaudfordringerne. Derfor er det lidt ærgerligt, at man ikke snakker mere produktionsskov. Lidt for ofte kommer det til at handle om urørt skov, når der tales skov fra politisk side, lyder det fra Kristian Løkke Kristensen.

Genialt byggemateriale

Træværks indehaver Dennis Nielsen brænder for at bygge i træ. Træets vigtige rolle som byggemateriale var en vigtig grund til, at han havde inviteret SF-formanden med i skoven.

For Dennis Nielsen er det helt afgørende, at politikerne sikrer, at man fortsat kan dyrke skov og frembringe gode byggematerialer til fremtidens bæredygtige træbyggerier.

– Træ er bare genialt. Det er jo det eneste byggemateriale, vi kan genskabe igen og igen. Alt hvad vi ellers bruger af sten, grus, metaller med mere er noget, som vi løber tør for på et tidspunkt.

– Men træ kan vi plante og høste og plante igen – og set i klodens tidsregning er en omdriftstid på omkring 60 år ingenting, fremhæver han.

Det gjorde han klart overfor SF-formanden.

– Selvfølgelig skal vi passe på naturen – helt sikkert. Men vi er nødt til at have skove i Danmark, hvor nåletræer står i lige lange rækker, som kan blive til fremtidens bæredygtige træhuse, siger han.

Nål skal frem

Både Kristian Løkke Kristensen og Dennis Nielsen fremhævede netop nåletræets kvaliteter.

– Hurtigvoksende nåletræ optager næsten dobbelt så meget CO2 som løvtræer. Dertil kommer, at nåletræet er en fantastisk ressource som bygningstømmer. Derfor skal vi simpelthen have mere nål med i skovrejsningsordningen, lød opfordringen fra Kristian Løkke Kristensen.

Pia Olsen Dyhr lyttede til argumenterne og åbnede for diskussionen om arealanvendelsen i Danmark.

– I SF vil vi som sagt gerne sikre mere skov. Men i dag er 60 procent af Danmarks land benyttet til landbrug. Man kan også diskutere, om vi på sigt skal have så stor en del af jorden i brug til at producere foder til landbrugsdyr. Det er en diskussion, som vi på sigt er nødt til at påbegynde, siger Pia Olsen Dyhr.

Selv er hun ikke i tvivl om træets kvaliteter som byggemateriale.

– Hvis jeg skulle bygge et nyt hus, skulle det være et træhus. Ingen tvivl om det, lød det fra Pia Olsen Dyhr.

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #77

Læs andre artikler inden for Biodiversitet