Tekst og foto: Jens Mathiasen

Den nyrenoverede Lumby Præsteskov kan måske få endnu en funktion i fremtiden.

Menighedsrådsmedlem Erik Toft Knudsen forestiller sig, at den kan blive til skovkirkegård i en eller anden form i fremtiden.

Han gør det klart, at det fortsat kun er idéer, men flere muligheder er i spil.

– En af mulighederne kunne være, at vi får en del af skoven kirkeligt indviet. Ved den model vil skoven formelt set fungere som en kirkegård, som vi forvalter i kirkeligt regi, forklarer han.

Han nævner også en anden model.

– Der kunne også etableres skovbegravelsesplads i præsteskoven, men uden at jorden er kirkeligt indviet. Ved den model vil det være Odense kommune, som officielt driver den i samarbejde med os, siger Erik Toft Knudsen, formand for præsteskovsudvalget i menighedsrådet.

Mange åbne spørgsmål

Han lægger ikke skjul på, at han personligt gerne ser skoven rumme en begravelsesplads.

– Jeg synes, det er smukt, hvis den gamle præsteskov kunne blive til begravelsesplads eller skovkirkegård i en eller anden form. Det passer godt med den lange historie som præsteskov.

– Men vi skal selvfølgelig afklare behov og muligheder. Er der behov for en skovkirkegård i indviet jord – og vil den blive brugt? Eller er der behov for en skovkirkegård i uindviet jord? Det er de spørgsmål, vi skal se på i fremtiden, siger Erik Toft Knudsen.

– Jeg synes, det kunne være smukt, hvis den gamle præsteskov kunne blive til kirkegård i en eller anden form, siger Erik Toft Knudsen.

Stigende interesse

Han tror, at flere danskere ønsker at blive begravet i skove i de kommende år.

– Jeg fornemmer, at skovbegravelser vinder frem. Det er da spændende, hvis vi herude kan tilbyde nogle smukke og gode omgivelser til det formål, siger han og nævner områdets natur.

Fra den nyanlagte bakke er der udsigt til den unge egeskov. Der er luft, store vidder og et rigt dyreliv.

– Pårørende vil kunne gå ture herude eller sætte sig på en bænk og kigge ind i skoven, hvor deres nærmeste er begravet. Det synes jeg er en smuk tanke, siger Erik Toft Knudsen.

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #64

Læs andre artikler inden for Skovpolitik