Tekst og foto: Jens Mathiasen

Skovterapi bliver også kaldet skovbadning. Det har sine rødder i Japan og handler basalt set om at opnå et bedre helbred – fysisk og mentalt.

Kim Holst er certificeret guide under den amerikanske Association og Nature and Forest Therapy.

– Når du bruger skoven til skovterapi, åbner du dine sanser. Du kan sige, at du bader i dine sanseindtryk fra skoven. Du kan gøre det året rundt – og i al slags vejr. Regnvejr giver eksempelvis mulighed for nogle gode øvelser, hvor du aktivt bruger regndråberne i øvelserne, fortæller Kim Holst.

Øvelserne bliver præsenteret som invitationer til kursusdeltagerne.

– Invitationer bruger vi for at vise, at alt er frivilligt. Hvis ikke man har lyst eller er tryg i øvelsen, skal man ikke udføre den, siger Kim Holst.

Han nævner som eksempel øvelsen ’pleasures of presence’.

– Her mærker du dine sanser. Du lægger mærke til, hvad der sker indeni. Du lytter. Du mærker vinden. Du bruger din synssans og så videre.

– En anden øvelse hedder ’what’s in motion’. Her arbejder vi med at se på de ting, der bevæger sig i skoven. Det kan være blade, et græsstrå eller andet, siger Kim Holst.

Ifølge guiden er det vigtigt, at der er god tid til at komme ned i gear.

– Derfor er det helt nødvendigt, at sessionerne har en vis varighed. Jeg vil sige, at man ikke får det fulde udbytte af en session med mindre man som minimum bruger en times tid, lyder det.

Alle kan få stort udbytte

Spørger man Kim Holst om målgruppen, lyder svaret, at alle kan få et godt udbytte.

– Jeg ved godt, at det er et bredt svar. Men det handler alene om, at vi tilpasser vores øvelser til den givne målgruppe. Det er gavnligt for alle. Jeg har haft både børn og ældre personer med i skoven. Uanset alder og baggrund har jeg fået gode tilbagemeldinger på sessionerne, siger han.

Han håber på, at skovterapi bliver mere udbredt i fremtiden.

– Det her kan virkelig noget. Jeg ved, at der er lande, der giver skovterapi på recept. Vi har jo supergode skove i Danmark og vi har alle muligheder for at udnytte den her ressource bedre, siger han.

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #70

Læs andre artikler inden for For Skovejeren