En positiv oplevelse med positiv stemning blandt de mange kunder, der kom forbi standen.

Sådan beskriver Jørgen Pedersen årets Langesømesse, hvor det solrige vejr ligeledes bidrog til oplevelsen af en særdeles vellykket messe med træer af super kvalitet.

– Vi har haft en god vækstsæson, og overordnet set har vækstreguleringen været god. Selvom det har været en solrig og tør sommer, ser vi ikke tegn på tørkeskader på træerne, men de våde dage i slutningen af august har været tiltrængt i forhold til gødningen, fortæller Jørgen Pedersen.

Forståelse for udfordringer

På trods af den gode kvalitet af træerneog en generel stigning i salgspriserne, er det nok gået de færrestes næse forbi, at heller ikke markedet for juletræer og pyntegrønt går fri af inflationen. Således kan førnævnte stigning også risikere at drukne i stigende oparbejdnings- og fragtomkostninger.

– Det er mit indtryk, at vores kunder i år har en forståelse for, at leverandørernes oparbejdningsomkostninger er højere end sidste år. Materialerne er blevet dyrere, dieselolien er blevet dyrere, og dermed stiger fragtomkostningerne også. Så kunderne er godt klar over, at de skal betale mere for varen, siger Jørgen Pedersen, og peger på, at det desværre nok vil kunne mærkes på skovejernes oplevelse af stigende salgspriser.

– Det er jo trist, når en ejer oplever, at den stigende indtjening på et juletræ i forhold til sidste år, vil blive ædt op af stigende oparbejdningsomkostninger.

Som antydet er det dog ikke Jørgen Pedersens indtryk, at prisstigningerne vil resultere i fald i salget af juletræer. Skulle salget falde, vil det sandsynligvis skyldes det faktum, at markedet er på vej tilbage til niveau efter to år med juli coronaens tegn.

– Inden corona solgte vi en vismængde træer, men da corona så ramte, steg salget af træer. Folk tog ikke ud at rejse i julen, men blev hjemme, og vi tilbragte heller ikke julen i store forsamlinger, men fejrede den derimod i mindre grupper. Så på den måde mærkede vi en mindre stigning i afsætningen i 2020, men nu, hvor vi igen kan holde jul som vi gjorde før corona, vil salget nok komme tilbage på niveau med 2019, siger han.

Lov ikke kunderne for meget

For pyntegrønts vedkommende, var kunderne også positive på årets Langesømesse.

Dog ser Jørgen Pedersen visse udfordringer med Nobilis, hvor mængden af kogler, samt enkelte tørkeskader, kan have indflydelse på markedssituationen.

Det er vigtigt, at vi ikke lover kunderne for meget. Hvis du har lovet en kunde 50 ton, men kun kan levere de 40, så står man jo lidt med skægget i postkassen, siger Jørgen J. Pedersen, der også nævner et overudbud af Normanngran som en mulig udfordring iår.

Også rekruttering af sæsonarbejdere kan ifølge Jørgen Pedersen blive en udfordring i år.

– Vi risikerer at mangle kvalificeret arbejdskraft. Modsat 10-15 år siden, bliver det sværere at rekruttere polske sæsonarbejdere på grund af den stigende velstand i Polen, og derfor ser vi nu også nogle leverandører søge mod eksempelvis Rumænien og Ungarn i jagten på arbejdskraft. Men vi trækker på de kanaler, vi plejer, og jeg tror dog på, at det nok skal lykkes, fortæller Jørgen

Mange forskellige sorteringer af klippegrønt var med på standen

Mange forskellige sorteringer af klippegrønt var med på standen

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren Øerne #84

Læs andre artikler inden for Juletræsdyrkning